Nu jau arvien sparīgākas kļūst jaunās nātrītes un šobrīd tās ir pašas labākās lietošanai pārtikā. Lai arī daudz nīstas un uzskatītas par briesmīgām nezālēm, nātres patiesībā ir ļoti vērtīgs augs. Senos laikos tās izmantotas pārtikas produktu ilgākai saglabāšanai un apģērbu gatavošanai, nātru virca ir lielisks mēslojums dārzam, nātres uzlabo matu veselību un tāpēc bieži tiek pievienotas matu produktiem, nātru tējas un uzlējumi plaši pielietoti tautas medicīnā, bet kulinārijā tām ir ļoti plašs pielietojums daudzās pasaules valstīs. Nātres lielā mērā var lietot tieši tāpat kā spinātus – pīrāgos, salātos, maizēs, mērcēs, zupās un citur.
Lai pagatavotu nātrīšu pīrāgu būs nepieciešams:
Pamatnei:
250 g miltu,
½ tējk sāls,
125 g sviests,
1 ola,
nedaudz smalki sakapāts rozmarīns.
Pīrāga masai:
4 saujas nātru lapas (notīrītas no kātiņiem),
nedaudz spināti (ja gadās mājās),
400 g rikotas,
1 tējk. sējas idra sēklas,
1 ķiploka daiva,
1 mazs sīpols.
Vispirms sagatavo pamatni: visas sastāvdaļas saberž ar rokām kopā. Izklāj ar eļļu ieziestā formā. Cep cepeškrāsnī apmēram 5 minūtes līdz sāk nedaudz krāsoties dzeltena. Ņem ārā no cepeškrāsns.
Uz ieeļļotas pannas apcep ķiploku ar sīpolu, kad kļūst nedaudz caurspīdīgi pievieno sagrieztas nātres un spinātus. Nātres var mazgāt un griezt ar cimdiem, lai nesadzeltos.
Kad masa apcepusies, to sajauc ar rikotu, pievieno sāli, piparus, sējas idru un pierīvē nedaudz muskata riekstu. Masu pilda formā, pie cepšanās beigām uzrīvēt pa virsu sieru.
Cep kamēr virsa sāk viegli apbrūnināties, apmēram 20. minūtes 180 C (atkarīgs no krāsns).
Šis pīrāgs ir laba aukstā uzkoda.
Ar recepti dalās Eva Koljera, Zaubes savvaļas kulinārā festivāla vadītāja.