Festivāla aizsākumi

Mūsu, Zaubes savvaļas kulinārā festivāla, stāsts aizsākās toreiz, kad vēl mednieku un makšķernieku klubs “Zaube” rīkoja “Zaubes ezera svētkus”. Piecus gadus pēc kārtas kolektīvs Lejas ezera krastos pulcēja makšķerēšanas un medību entuziastus un viņu atbalstītājus, vietējos zaubēniešus un tālākus viesus no malu malām. Jau toreiz uz ugunskura tika vārīta zivju zupa, uz iesma cepts meža cūkas cepetis un kūpinātas zivis, bet kājām un sirdij griezties deju solī lika mūziķu grupa – runā, ka gaisma virs ezera krastiem ataususi nemaz tumsu nesagaidījusi.

Pēc tam, kad “Zaubes ezera svētki” bija krāšņi sagaidījuši savu jau 5 gadu jubileju, par loģisku stāsta turpinājumu izvērtās Amatas novada pašvaldības iesaistīšanās, lai svētkus padarītu vēl garšām, cilvēkiem un aktivitātēm bagātākus. 

Izveidojusies sadarbība sevi pierādīja, jau pirmajā gadā pulcējot vairāk kā 1000 apmeklētāju. Tradicionālajām mednieku un makšķernieku veltēm piepulcējās arvien citas dabas veltes, aktivitātes, konkursi un neskaitāmi daudz cita, kas festivālā apmeklētājiem – kārumniekiem un garšu baudītājiem – gadu no gada ir licis atgriezties Zaubē.

Satiksimies Zaubē! Atkal un atkal. 

Tev varētu arī interēsēt:

Programma 2024

05.septembrī 2024
Šeit plašā Zaubes savvaļas kulinārā festivāla programma, lai var izpētīt ko noteikti nepalaist garām. Noderēs, lai orientētos arī pasākuma dienā starp pasākumiem pie Augšezera, muižas parkā un Lejas ezera. Uz tikšanos 7. septembrī no 11:00 ~ 16:00! Lejuplādēt programmu  

Vidzemes dizaina un tehnoloģiju tehnikuma jauniešu gatavota sēņu zupa un ierauga maize

31.augustā 2024
Festivālā pie Lejas ezera savas prasmes rādīs Vidzemes Tehnoloģiju un Dizaina tehnikuma audzēkņi gatavojot sēņu zupu un ierauga maizi. Tehnikums atrodas Cēsu novadā un tajā iespējams apgūt profesionālo vidējo (mācības pēc 9.klases) izglītību 18 darba tirgū pieprasītas profesijas, tai skaitā “Ēdināšanas pakalpojumi”. Pēc 4 gadu mācībām jaunietis iegūst kvalifikāciju “Pavārs” vai pat “Restorāna pavārs”. Tiekamies …

Netradicionālas suši un wrapu receptes – gatavo ēģiptiešu pavārs

31.augustā 2024
  Šogad īpašais festivāla viesis būs ēģiptiešu pavārs Hamdy Muhamed Abd ElWahed, kas specializējies suši gatavošanā. Pavārs strādājis pieczvaigžņu viesnīcās “Hiltons”, Sharm El-Sheikhas kūrortā un citur. Muhameds gatavos un dos iedvesmu netradicionālām suši un wrapu receptēm ar sēnēm un dārzeņiem. Valdis Vorza, Lustīgo Meistaru šefpavārs, palīdzēs latviskot sastāvdaļas un komunicēt ar publiku.

Pļavas iepazīšana ar Latvijas Dabas fonda izveidoto zīmolu “Dabisko pļavu produkts”

29.augustā 2024
Zaubes  festivālā Latvijas Dabas fonda izveidotais zīmols “Dabisko pļavu produkts”  aicina: iepazīt pļavas augus, tai skaitā dabisko pļavu indikatorsugas; degustēt Pļavas sieru; izmēģināt Laimes ratu «Ko Tu zini par dabiskajām pļavām »; kopā ar bērniem piedalīties izzinošā galda spēlē (loto ar kartiņām) par Pļavu produktiem; sajust, saredzēt un sadzirdēt dabisko pļavu virtuāli; uzdot sev interesējošos …

Sarunlekcija “Toksiskās sēnes un to īpašības”

28.augustā 2024
Sarunlekcija “Toksiskās sēnes un to īpašības” atspoguļos samērā nezināmo un bīstamo sēņu pasauli. Daudzveidīgajā sēņu pasaulē ir tikpat daudzveidīgi toksīni, kas ir indīgi un izraisa dažādas reakcijas un ir pat nāvējoši. Ir toksīni, kuru lietošana izmaina kognitīvās, atmiņas, uzmanības koncentrēšanās un personības uztveres un domāšanas funkcijas. Ir tādi, kuru lietošana izraisa halucināciju parādīšanos. Ir tādi, …

Lekcija “Piepes veselībai un garšai”

28.augustā 2024
Lekcijā “Piepes veselībai un garšai” rakstnieki Maija Pohodņeva un Modris Pelsis, grāmatas “Aliansē pret vēzi” (2019) autori, stāstīs par savu pieredzi – kā izmantot dažādas Latvijā sastopamās piepes. Modrim ārstnieciskās sēnes, izrādījās veiksmīgs risinājums, lai uzvarētu vēzi. Lekcijā varēs uzzināt ne tikai to, kur meklēt ārstnieciskās piepes, kāds no tām labums, bet arī – kā …
Biļetes uz meistarklasēm