Jāņu siers

Ēdieni

Lai pagatavotu jāņu sieru būs nepieciešams:

  1. 3 l pilnpiena (3.5 %), vislabāk trekna lauku piena
  2. 1 kg biezpiena
  3. 5 olas
  4. 200 g sviesta
  5. Ķimenes, sāls, citas garšvielas pēc izvēles
  6. Nedaudz citronu sulas pēc vajadzības
  7. Dubulti salocīta marle siešanai vai dziļāks trauks ( zupas šķīvis vai bļoda)

Pagatavošana:

  1. Pienu ielej katlā (5 l), pievieno biezpienu un sāk lēni karsēt (ja karsē strauji, piens var piedegt pie katla dibena un neglābjami sabojāt visu masu). Uzmanīgi maisa ar karoti, līdz atdalās sūkalas. Ja biezpiens ir salds un piens nesarec, var pievienot nedaudz citronu sulas.
  2. Kad sūkalas atdalījušās, masu nokāš. Nokārsto masu pārliek atpakaļ katlā.
  3. Pievieno sviestu.
  4. Pievieno ar dakšu sakulstītas olas un izmaisa.
  5. Pievieno sāli un ķemenes, izmaisa.
  6. Uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot,  sieru turpina karsēt. Masai sāk mainīties konsistence.
  7. Kolīdz siers atlec no katla malām, tas ir gatavs. Jo ilgāk karsēs, jo siers būs stingrāks.
  8. Šajā brīdī to var pārliet marlē vai traukā, kur tas nobriedīs. Ja vēlaties masu var sadalīt un pievienot dažādas garšvielas.
  9. Ja lieto marli, to saloka dubulti, samitrina un ieklāj dziļākā traukā.  Ielej siera masu, stūrus sasien, veidojot vēlamo formu, un nospiež zem sloga, atstājot līdz nākamajai dienai vēsumā.
  10. Nākamajā dienā uzmanīgi noņem marli, griež šķēlēs un bauda ar alu vai tāpat.
  11. Marlē iesietu sieru var arī piekārt labi vēdināmā, vēsā telpā, lai notek sūkalas un siers apžūst. Bet var arī sieru ieliet bez marles bļodiņās vai šķīvjos un atstāt sastingt vēsumā līdz nākamajai dienai.

No šī daudzuma iegūst apmēram 1.4 kg siera.

Tev varētu arī interēsēt:

Izjaukto ābolu kūka ar rudens aveņu gēlu un mandeļu drumstalām (rudens ābols, sāļā karamele, avenes)

29.novembrī 2021
Aveņu mērce avenes 0,600 cukurs 0,500 santana 0,005 Vāra kopā , sablenderē,izberž caur sietu. Lej atpakaļ katliņā,uzvāra līdz 100 grādiem, vāra vēl 2 minūtes, atdzesē,sablenderē.   Drumsatalas mandeļu milti 0,100 sviests kubiņos istabas t 0,070 brūnais cukurs 0,070 Visu viegli samaisa izmantojot pirkstu galus, ber uz  pannas, kurā ieklāts pergamenta papīrs.   Karamele sāļā sviests …

Linsēklu miltu cepumi ar nātrēm

16.novembrī 2021
Sviestu saputo, pievieno pūdercukuru un vaniļas cukuru, turpina kult, pievieno olas pa vienam, linsēklu miltus,kuri samaisīti ar nātrēm un cepamo pulveri un  sakuļ līdz masa viendabīga. Mīklu liek konditorejas maisiņā vai ar karoti liek uz plāts kurā ieklāts cepamais papīrs. Cep sakarsētā cepeškrāsnī  180-200*С  10 – 12 minūtes.

Veļas mazgājamais līdzeklis no kastaņiem

27.oktobrī 2021
Pagatavo  mazgājamo līdzekli no kastaņiem mājas apstākļos.  Pirms cilvēki izgudroja ziepes, apģērbus mazgāja, izmantojot augus vai augu pelnus. Kastaņi satur saponīnus – vielu, kas puto un attīra veļu.  Ar kastaņiem var labi izmazgāt ikdienā savelkāto apģērbu, bet tie nelīdzēs eļļas traipiem vai ļoti netīrām drēbēm.  Veļa pēc kastaņu mazgājamā līdzekļa smaržo svaigi.   Video recepte pieejama …

Nātru kotletītes

27.oktobrī 2021
Pagatavo vienkāršas, veselīgas un gardas nātru kotletītes!  100 gramos svaigu nātru ir: 5,9 g olbaltumvielu 410 mg kālija 105 mg fosfora 71 mg magnija 630 mg kalcija 7,8 mg dzelzs 333 mg C vitamīna  1 – 2% flovonoīdu, silīcija, E vitamīna. Video recepte pieejama šeit – Nātru kotletītes (pagatavošana) – YouTube.       Materiāli …

Pelašķu ziede

27.oktobrī 2021
Pagatavo pelašķu ziedi mājas apstākļos. Pelašķu ziedi lieto pret ādas iekaisumiem. Pelašķiem ir pretiekaisuma, antioksidējoša, antibakteriāla, antiseptiska, antispazmatiska iedarbība, tie aptur asiņošanu, izdala žlakvielas.  Pelašķi satur: rūgtvielas ēteriskās eļļas flavonoīdus miecvielas kumarīnus K vitamīnu aminoskābes Video recepte pieejama šeit – Pelašķu ziede (pagatavošana) – YouTube.       Materiāli sagatavoti no “Zaubes savvaļas kulinārā festivāla …

Melnā plūškoka ogu sula

26.oktobrī 2021
Melnā plūškoka ogu sulu vai sīrupu lieto imunitātes stiprināšanai. To var izmantot, gatavojot saldos ēdienus. Melnā plūškoka ogu sulu var pievienot, vārot ābolu ievārījumu, tā dos ļoti skaistu krāsu un arī papildus stiprinās veselību. Melnā plūškoka ogas satur:  flavonoīdus miecvielas gļotvielas glikozīdus prganizkās skābes. Plūškoka ogām ir pretiekaisuma, pretvīrusu, antiseptiska un sviedrējoša iedarbība. Ogas uzlabo …
Biļetes uz meistarklasēm