Pagatavošana:
- Pienu ielej katlā (5 l), pievieno biezpienu un sāk lēni karsēt (ja karsē strauji, piens var piedegt pie katla dibena un neglābjami sabojāt visu masu). Uzmanīgi maisa ar karoti, līdz atdalās sūkalas. Ja biezpiens ir salds un piens nesarec, var pievienot nedaudz citronu sulas.
- Kad sūkalas atdalījušās, masu nokāš. Nokārsto masu pārliek atpakaļ katlā.
- Pievieno sviestu.
- Pievieno ar dakšu sakulstītas olas un izmaisa.
- Pievieno sāli un ķemenes, izmaisa.
- Uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, sieru turpina karsēt. Masai sāk mainīties konsistence.
- Kolīdz siers atlec no katla malām, tas ir gatavs. Jo ilgāk karsēs, jo siers būs stingrāks.
- Šajā brīdī to var pārliet marlē vai traukā, kur tas nobriedīs. Ja vēlaties masu var sadalīt un pievienot dažādas garšvielas.
- Ja lieto marli, to saloka dubulti, samitrina un ieklāj dziļākā traukā. Ielej siera masu, stūrus sasien, veidojot vēlamo formu, un nospiež zem sloga, atstājot līdz nākamajai dienai vēsumā.
- Nākamajā dienā uzmanīgi noņem marli, griež šķēlēs un bauda ar alu vai tāpat.
- Marlē iesietu sieru var arī piekārt labi vēdināmā, vēsā telpā, lai notek sūkalas un siers apžūst. Bet var arī sieru ieliet bez marles bļodiņās vai šķīvjos un atstāt sastingt vēsumā līdz nākamajai dienai.