PROGRAMMA 2024

18.jūlijā 2024

Zaubes savvaļas kulinārais festivāls jau astoto reizi pulcēs apmeklētājus 2024. gada 7. septembrī, lai kopā ar pavāru mākslas meistariem un saimniecēm, medniekiem un makšķerniekiem, dabas pazinējiem un amatniekiem daudzinātu paaudzēs pārmantotās zināšanas par dabas veltēm. Šī gada festivāla tēma – “Sēņu laiks”. Tā izvēlēta par godu sēņošanas tradīcijas iekļaušanai Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Sēņu vākšana un izmantošana ir izsenis zināma tradīcija Latvijā, kura ir dzīva arī mūsdienās. Sēņu galvenais izmantošanas veids ir lietošana uzturā. Gandrīz vai katrā ģimenē ir sava sēņu mērces, zupas vai sēņu karbonādes recepte. Tās var sālīt, skābēt, marinēt, kaltēt, vārīt un cept. Tā ir būtiska mūsu kulinārā mantojuma daļa.
Kopā ar Latvijas Mikologu biedrību veidotā šī gada festivāla programma piedāvās daudzveidīgu sēņu izziņas pasauli – izstādi “Ēdamas un neēdamas sēnes”, gatavošanas meistarklases un demonstrācijas, sēņu radošās darbnīcas, vides izglītības aktivitātes, konkursus un lekcijas. Varēs uzzināt ne tikai par sēņu pielietojumu uzturā, bet arī ārstniecībā, par radošu izmantošanu amatniecībā un mājsaimniecībā, par sēņu nozīmi dabā.
Tāpat kā citus gadus, festivāla programmu neiztrūkstoši papildinās Zaubes mednieku un makšķernieku tradicionālie savvaļas velšu pagatavošanas paraugdemonstrējumi, būs jaunas tikšanās ar Vidzemes amatniekiem radošajās darbnīcās, muzikāli iestarpinājumi, amatnieku un mājražotāju tirdziņš. 

 

Uz gatavošanas meistarklasēm biļetes jāiegādājas laicīgi, jo vietu skaits ierobežots.
“Biļešu serviss” Zaubes savvaļas kulinārais festivāls

Lejuplādēt programmu

PASĀKUMA PROGRAMMA 2024

Ieeja pasākumā bez maksas. 

Norises laiks: 7. septembris, 2024, no plkst 11:00. 

CENTRS

INFO punkts 
“Dod ķepu.lv” haskiji
Mājražotāju un amatnieku tirdziņš

AUGŠEZERS

 Lokšaušana
 Mednieku un makšķernieku kluba “Zaube” medījumu ēdieni
 Zaubēnieša alus

MUIŽAS PARKS

“Spora” sēņu kino un sēņu audzēšanas noslēpumi
13:00 Īstas latvju saimnieces Māras Zemdegas sēņu zupas un 14:00 risotto gatavošanas
paraugdemonstrējumi
Odis Food

MUIŽAS PARKS – SKATUVE

Vadītājas: māsas SANTA un ILVA SĀRES
Visas dienas garumā – dziesmas, sarunas,  konkursi ar iespēju laimēt balviņas no festivāla
atbalstītājiem
 11:00 – 12:00 – konkursa “Sēne burciņā” dalībnieku reģistrācija
12:00  Festivāla atklāšana, uzrunas
12:30  Maija Pohodņeva un Modris Pelsis “Piepes veselībai un garšai”
13:30  Diāna Meiere “Trifeles – vākšana un pagatavošana”
14:30  Audrone Spārīte-Jansone “Toksiskās sēnes un viņu īpašības”
15:00  Konkursa “Sēne burciņā” rezultātu paziņošana un apbalvošana
11:00 – 16:00 Sēņu izstāde
Radošās darbnīcas:  
sēņu sviesta gatavošana 
dzijas krāsošana ar sēnēm
sēņu papīra gatavošana

sēņu kosmētikas gatavošana
sēņu grozu pīšana
 Īpašais viesis: – ēgiptiešu pavārs Mohamed Hamdy mohamed Abd ElWahed gatavos šitaki
suši, gaileņu vrapus u.c.

MUIŽAS PARKS 

Dabas pavāru meistarklases: 
(ar iepriekš iegādātām biļetēm, par brīvajām vietām interesēties INFO centrā)
12:30  Ingmārs Ladigs – Ugunskura kartupeļu sacepums ar meža sēņu frikasē u.c.
14:30  Ingmārs Ladigs – Vīngliemeži savvaļas ķiploku mērcē gatavoti ar pērļu gūbām u.c.
12:30  Kristaps Reimanis – Meža sēņu pastēte un marinētas sēnes
14:00  Kristaps Reimanis – Meža sēņu pastēte un marinētas sēnes
Izdzīvošanas prasmes dabā kopā ar jaunsargiem
Elektro vadāmo džipiņu trase
kafija “Tīrs miers” un konditorija

LEJAS EZERS 

Festivāla akustiskā zona, kuru vadīs un  ik pa brīdim jaukus sēņotāju stāstus stāstīs
LIZETE un PAULĪNE  (Cēsu teātra aktrises IVETA DAIGA un DACE LEZDIŅA)
11:00 – 16:00
Alojas picērija ar meža sēņu un gaileņu picām
Mājražotāju un amatnieku tirdziņš
Dabas aizsardzības pārvaldes  Gaujas Nacionālā parka dabas izglītības centra darbnīca visai 
ģimenei: ”Labas uzvedības ABC dabā! jeb Tu tikai Sēni nesamin…” un citas aktivitātes
Latvijas Dabas fonds “Dabisko pļavu produkts” degustācijas, aktivitātes
Vidzemes dizaina un tehnoloģiju tehnikuma jauniešu gatavota sēņu zupa un ierauga maize
13:00 Īstās latvju saimnieces Sanitas Matules dabisko pļavu produktu meistarklase
13:30 Kazu saimniecības “Gredzenmuiža” dziju krāsošanas ar pļavas augiem kazu piena
sūkalās
13:00  Madonas pūtēju orķestris, diriģents Andrejs Cepītis
            Sēņotāju stāstiņi
14:00  Sadziedāšanās ar Zaubes jaukto kori, diriģents Rihards Rudzītis

14:30  Madonas pūtēju orķestris 
            Sēņotāju un festivāla stāstiņi
15:20  Sadziedāšanās ar Zaubes jaukto kori

Gatavošanas meistarklases bērniem:
13:00  “Mazo pavāro skoliņa ar Lauru Grēviņu” gatavos rudens veltes (iepriekš iegādātas
biļetes)
15:00   “Mazo pavāro skoliņa ar Lauru Grēviņu” gatavos rudens veltes (iepriekš iegādātas
biļetes)
“Ķeipenes piparkūkas” – sēņu piparkūku dekorēšana ar dabīgām glazūrām
Radošās darbnīcas: 
“Vienkoču” dabas rotas
Keramikas darbnīca ar Lieni Zipu
Kokgriešana un vīšana ar Gintu Kalniņu
Filcēšana 
Dabīgās, svaigās kosmētikas darbnīca ar Lauru Rozi un  12:30  Sarun-lekcija “Pabaro savu skaistumu ar savvaļas augiem”.
Sejiņu apgleznošana 
Rupuču laivas 
Albertīnes saldējums
 
Zaubes Evanģēliski luteriskā baznīca un tornis apskatei
veikals “Skorpions”- bankomāts, WC, kafija

 

 

Tev varētu arī interēsēt:

PROGRAMMA 2024

18.jūlijā 2024
Zaubes savvaļas kulinārais festivāls jau astoto reizi pulcēs apmeklētājus 2024. gada 7. septembrī, lai kopā ar pavāru mākslas meistariem un saimniecēm, medniekiem un makšķerniekiem, dabas pazinējiem un amatniekiem daudzinātu paaudzēs pārmantotās zināšanas par dabas veltēm. Šī gada festivāla tēma – “Sēņu laiks”. Tā izvēlēta par godu sēņošanas tradīcijas iekļaušanai Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Sēņu …

ZAUBES FESTIVĀLA RUDENS PASĀKUMA PROGRAMMA

31.augustā 2023
Zaubes savvaļas kulinārais festivāls pavisam drīz, jau 9. septembrī tiekamies Zaubes centrā pie Augšezera, lai nodoto īsteni savvaļīgi izzinošām un gardām aktivitātēm. Aicinām iepazīties ar pasākuma programmu: 11:00 – 16:00 GARŠU TIRDZIŅŠ 11:00 – 16:00 SAVVAĻAS GARŠU CEĻOJUMS ar Zaubes mednieku un makšķernieku un citu ēdinātāju sagatavotajiem gardumiem rudens noskaņās DABAS PAVĀRU MEISTARKLASES Gatavošanas meistarklases …

ŠOGAD ZAUBES SAVVAĻAS KULINĀRAIS FESTIVĀLS NOTIKS RUDENĪ

13.jūlijā 2023
Šī gada 9.septembrī notiks ikgadējais Zaubes savvaļas kulinārais festivāls. Šogad festivāls savu darbību pārcēlis no jūlija uz rudens sākumu, lai izmantotu bagātīgās rudens veltes. Rudens garšas parādīsies gan meistarklasēs, gan mājražotāju gatavotajos gardumos. Ar savām zināšanām savvaļas ēdiena gatavošanas meistarklasēs dalīsies pazīstamie pavāri – Ingmars Ladigs un Renārs Purmalis, savas prasmes demonstrēs “Īstās latvju saimnieces” …

Iepazīsti Zaubi ainaviskā izbraucienā ar velosipēdu!

08.jūlijā 2022
Zaube ir ne vien ozoliem bagāta vieta, bet arī bagāta ar savvaļas ainavām, mežiem un pļavām, ko aicinām baudīt dodties laiskā velobraucienā.

Zaubes savvaļas kulinārā festivāla 2022 programma

03.jūlijā 2022
Pēc divu gadu pārtraukuma klātienē atgriežas Zaubes savvaļas kulinārais festivāls, kura tēma šogad ir “izdzīvošana dabā”. Šī gada 9. jūlijā Zaubes Augšezera un Lejasezera krasti, un Muižas parks visas dienas garumā pārtaps garšu ceļojumā, kurā ikviens visdažādākajos veidos varēs izgaršot uz izzināt savvaļu un savvaļas garšas. Šogad ieeja festivālā bez maksas!

Izsludināta pieteikšanās uz meistarklasēm!

02.jūlijā 2022
Piedzīvo neaizmirstamu ēdiena gatavošanas pieredzi ar mūsu lieliskajiem pavāriem un savvaļas kulinārijas entuziastiem!
Biļetes uz meistarklasēm